Grana Padano

Grana padano

Kaasliefhebbers weten het: om een goed stuk kaas kun je niet heen. Daar moet je even de tijd voor nemen, je moet het goed proeven, het liefst met een glas wijn of juist een stuk gedroogd fruit erbij. Of misschien wel allebei. Niet alle kaas is echter geschikt voor op een kaasplankje. Sommige kaassoorten zijn juist uitermate geschikt om te verwerken door het eten, zoals mozzarella, fetakaas, parmezaanse kaas en grana padano. Die laatste twee zijn vooral favoriet in de Italiaanse keuken en doen het er goed door en over de pasta. Maar bijvoorbeeld ook door een salade of juist als finishing touch op een groentegerecht uit de oven.

Lekker bij bijna alles

Je hoort het al, Grana Padano is een veelzijdig stuk kaas. Je kunt er alle kanten mee op. Sommigen eten ‘m ook wel graag in stukjes uit het vuistje, maar geraspt en een beetje gesmolten heeft uit culinair oogpunt wel de voorkeur. Je kunt de kaas naar eigen smaak toevoegen aan romige sauzen. Hou er wel rekening mee dat de grana padano al vrij zout is van zichzelf, dus voeg dan niet al te veel zout toe. Hetzelfde geldt voor salades. De klassieke Italiaanse salade met rucola, zwarte peper, olijfolie en Grana Padano heeft geen zout meer nodig: de vier ingrediënten zijn samen perfect in balans.

Chique, maar niet duur

Een ander voordeel aan Grana Padano is dat het niet al te duur is. In de meeste supermarkten kun je het voor een paar euro krijgen, en een klein stuk is voldoende voor een maaltijd van 3 tot 5 personen. Je kunt natuurlijk ook kiezen om in bulk te kopen, en meteen te gaan voor een compleet wiel kaas. Daarvoor moet je wel naar een speciaalzaak, maar dan heb je ook wat. Je kunt de kaas ook al voorgeraspt kopen, van heel fijn geraspt tot vrij grof, in vlokken. Welke maat je voorkeur heeft hangt af van wat voor gerecht je er mee wil maken. 

Geef een reactie